Anti-Valentine’s

Ο Χέμινγουει έλεγε ότι η καλύτερη κατάσταση για να γράψεις είναι όταν είσαι ερωτευμένος. Διαφωνώ κάθετα. Για μένα, η καλύτερα κατάσταση για να είσαι δημιουργικός είναι όταν υπάρχει μία ισορροπία στη ζωή σου, βασικό συστατικό της οποίας είναι η ηρεμία. Κάτι το οποίο δύσκολα υπάρχει στη ζωή του ερωτευμένου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι για πολλά χρόνια ο έρωτας αντιμετωπιζόταν σαν ασθένεια, μέχρι που ρομαντικοποιήθηκε τον 12o αιώνα.

Σε αρχαία αραβικά κείμενα η κατάσταση του ερωτευμένου αναφέρονταν ως ασθένεια με βασικά σύμπτωμα την εμμονή με το άλλο πρόσωπο και την έλλειψη ενδιαφέροντος για οτιδήποτε άλλος, το απλανές βλέμμα, το χλωμό πρόσωπο, τις σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά κα. Και αυτή η περιγραφή δεν περιορίζεται μόνο στα κείμενα της Μέσης Ανατολής αλλά και σε μαρτυρίες από άλλα μέρη του αρχαίου κόσμου.

Δεν είναι ότι απεχθάνομαι τον έρωτα ή την κατάσταση του να είσαι ερωτευμένος. Απλώς δεν τη θεωρώ μία δημιουργική ή παραγωγική κατάσταση. Κατά κάποιον τρόπο είναι «αντιεπαγγελματική».

Παραμελείς του φίλους σου, δεν αποδίδεις στη δουλειά, αργείς στα ραντεβού, δεν προσέχεις όταν σου μιλάνε. Για να να μην αναφερθώ και στα ψυχοσωματικά συμπτώματα: τάση για εμετό, στομαχόπονος, έλλειψη όρεξης για φαγητό, τρέμουλο, σύγκρυο, μέχρι και έλλειψη ισορροπίας.

Κάποτε μια συμφοιτήτρια μου μου είπε ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί με έρωτες επειδή προτεραιότητα είναι η καριέρα της. Σπουδάζω όχι μόνο για να τα βγάζω πέρα μόνη μου, αλλά και για να αναδειχθώ επαγγελματικά, δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξα οικονομικές σπουδές – είναι κάτι που μ΄ αρέσει και το θέλω πολύ. Κάπως έτσι θυμάμαι τα λόγια της. Λίγα χρόνια αργότερα έγινε στέλεχος σε μεγάλο οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλέον είναι παντρεμένη με παιδιά ενώ επαγγελματικά έχει ανέβει σε ακόμα υψηλότερη θέση.

Το τελευταίο δεν το αναφέρω απλώς για να δείξω ότι το με να θέτεις στόχους, αγνοώντας παρορμητισμούς και αδυναμίες (όπως τους έρωτες), μπορείς να κατορθώσεις σημαντικά επιτεύγματα. Αλλά για να τονίσω την αξία του γάμου. Είναι άραγε ο γάμος τελικός σκοπός των σχέσεων και όσο πιο γρήγορα μία σχέση ξεπεράσει τον έρωτα, καταλήγοντας στα δεσμά του γάμου, τότε τόσο το καλύτερο; Θέλω να πιστεύω πως ναι. Μήπως θα ήταν ιδανικό ο γάμος να «προσπεράσει» τελείως τον έρωτα, δηλαδή να γίνει μία συμφωνία ανάμεσα σε μία δυνατή φιλία ή σε άτομα με όσο το δυνατόν πιο ελάχιστες διαφωνίες;

Ο γάμος λοιπόν ως αξία. Ο γάμος ως αρετή. Η σχέση δύο ατόμων που με κάποιον επίσημο τρόπο έχουν ενωθεί και όπου έχει εξαλειφθεί (αν και όχι πάντα) ο κίνδυνος του έρωτα, η ζήλια και τα πάθη που συχνά οδηγούν στην καταστροφή μιας σχέσης – φιλικής ή ερωτικής.

Αρκετά όμως ασχολήθηκα με τον έρωτα ως θέμα. Πραγματικά όμως φτάνει. Αρκετή τροφή δώσαμε σε και σε αυτόν τον δαίμονα.

2 Replies to “Anti-Valentine’s”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s